Conferința dedicată cărții vechi și bibliofile cu titlul „Veteres libri, vetera manuscripta: restituiri patrimoniale bibliofile”

Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Strada de C’Arte, eveniment organizat de Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București, în perioada 21-24 septembrie 2023, a inclus, printre altele, și organizarea conferinței dedicate cărții vechi și bibliofile, având titlul „Veteres libri, vetera manuscripta: restituiri patrimoniale bibliofile”.

Rezultat al dialogului dintre două instituții reprezentative pentru spațiul cultural românesc, Biblioteca Sfântului Sinod și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, conferința a reunit, în prima zi a festivalului, în data de 21 septembrie, în format hibrid, fizic, dar și online, nume reprezentative ale specialiștilor în documente bibliofile din spațiul românesc.

Dialogul pe teme culturale a constituit baza implicării în cadrul organizațional al evenimentului a Casei de licitații Artmark, cea care, a făcut posibilă, pentru cele câteva ore cât au durat dezabterile, expunerea exemplarului din Tetraevanghelul slavon tipărit la Târgoviște, de Macarie, în 1512.

Cuvântul de deschidere a aparținut gazdei, Conf. univ. dr. Mireille Rădoi, director al Bibliotecii Universitare „Carol I” și Arhim. dr. Policarp Chițulescu, director al Bibliotecii Sfântului Sinod. Varietatatea temelor celor 15 prelegeri prevăzute de program, incluzând identificări și descrieri de carte, rarități ale colecțiilor din țară sau străinătate, ori bibliofilii, dar și prezentări de noi apariții editoriale, precum cea semnată de Dr. Anca Libidov și Arhid. Amfilohie Chioc, Biblioteca Mănăstirii Uspenia. Catalogul cărții vechi și rare: sec. XVI-XVII. Vol. 1. București: Editura Eikon, C.R.L.R., 2023 – sau proaspăt apărutul volum semnat de prof. univ. dr. Constantin Ittu, Florilegiu bibliologic: peregrin cu incunabula von Brukenthal, Sibiu: Editura Muzeului Național Brukenthal, 2023, a inclus și două comemorări, cea a regretatului dr. Doru Bădără, specialist de marcă în domeniul cărții vechi românești și cea a elenistei profesor univ. dr. Olga Cicanci, de la a cărei trecere la cele veșnice, în 2023, s-au împlinit 10 ani.

Dr. Andreea Badea

Secretar al Secţiunii Carte veche. Conservare. Restaurare

Lasă un comentariu

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe